Problémakör megoldással Lényegretörő verzió

Probléma megoldással (rövid verzió)

E-mail Nyomtatás PDF

Hogyan őrizhető meg a szénsavas üdítők minősége?
LÉNYEGRETÖRŐ  VERZIÓ, ha kevés az időd erre …

A kísérleteink során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a meleg és főként a fizikai rázkódás hajtja ki a legjobban az amúgy is instabil CO2-t a folyadékból, így a többi (fény, hőmérséklet, idő, nyomás) tényező mellett az első felbontás után a rázkódásra kell odafigyelni a legjobban, mind a kitöltés mind a tárolás során. Az első felbontás után érdemes óvatosan bánni a palackkal: pl. a kitöltéskor csak annyira megdönteni, hogy kapjon levegőt; vagy a hirtelen felállításnál ugyancsak habosodik az üdítő, ami a szökésben lévő széndioxidot jelzi.
Az üdítők fogyasztási hőmérséklet igénye, illetve a CO2 felszabadulási intenzitásának a csökkentésére hűtésre van szükség, ezért az üdítőt általában hűtőben tároljuk. A legtöbb háztartási hűtőszekrényben a tárolás úgy oldható meg, hogy vagy befektetjük a palackot valamelyik polcra, vagy az ajtó aljában a palackok számára kialakított helyre tesszük (ha befér). Az ajtóban a nyitogatás miatt,  a  polcokon történő tárolás, a  befektetés, illetve a fekvő helyzetből történő felállítás miatt (még óvatosan is) hosszantartó folyadékmozgással jár ,vagyis folyamatosan lötykölődik a folyadék. Így nemcsak egy természetes mennyiségű CO2 szabadul fel a folyadékból, hanem sokkal több, amit a következő kitöltéskor elengedünk (pisszenés), így a vége felé haladva egyre kevesebb marad a folyadékban.

Ezért egy olyan lehetőségre van szükség, ahol a hűtőben az üdítő mozdulatlanul tárolható lenne,de az átlagos hűtőszekrényben a 1,5- 2,5 l-es palack álló helyzetben a polcokon való tárolása legtöbb esetben nem lehetséges!!!!!
Célunk az, hogy a megszokott polc elrendezés megtartása mellett ,egy praktikus megoldással,állóhelyet biztosítsunk a nagy palackoknak és hogy az üdítő teljes mennyiségének az elfogyasztása során a folyadékban minél több széndioxidot megőrizzünk, hogy a kellemes pezsgést végig érezzük.

Erre megoldás az Univerzális hűtőpolc

P1140715

Ennek a hűtőpolcnak a használatával, a 2 literes palack, a zöldségtároló fölötti üveglapra,vagy valamelyik polcra helyezhető, így álló helyzetben rázkódás mentesen tárolható az üdítő a két kitöltés között. (Amíg bontatlan az üdítő addig büntetlenül lehet fekve is tárolni a hűtőpolcokon.) A hűtőszekrény megszokott belső elrendezésének megfelelően egy vagy két polcot kell kiváltani a palack nagyságának megfelelően (az üvegpolcok is kiválthatók).
A hűtés és a mozdulatlan állva tárolás, igazán együttesen fejti ki jótékony hatását. Bármilyenek a család fogyasztási szokásai a rázkódás mentes tárolással és kitöltéssel kezelt üdítő sokkal jobb lesz mint anélkül. Beszerelése rendkívül egyszerű, az állítható rudakat a kivett polc pontos szélességi  méretére állítjuk,rögzítő csavarokkal fixáljuk.

Javasolt folytatás:

PROBLÉMAKÖR