Gondolatébresztő

Gondolatébresztő

E-mail Nyomtatás PDF

Bevezető gondolatok a szénsavas üdítők szénsav tartalmáról és annak megőrzéséről!

Az embereknek azon csoportja, aki rendszeresen fogyaszt szénsavas üdítőt vagy szédioxiddal dúsított ásványvizet, szinte kivétel nélkül találkozott azzal a jelenséggel, hogy a nagyobb űrtartalmú (2-2,5 literes ) palackból történő fogyasztás során az üdítők utolsó harmad, negyed része rosszabb esetben már a második fele, a széndioxid hiánya miatt nem nyújt kellő élvezetet.
Számunkra is problémát jelentett ez a tapasztalat, ezért kezdtük el kutatni, hogyan lehetne ezt a problémát megoldani, ugyanis már nagyon bosszantott, hogy a 2 literes  üdítők utolsó harmada a lefolyóban végezte.

Ismerős jelenség? Te is tapasztaltad már ugye?

Hiába adnak az üdítőgyártók ajándék fél litert a két literre, ha nincs azonnal elfogyasztva, az adott esetben pár óra múlva már élvezhetetlen.
Régóta kutatjuk ezt a problémakört és kerestük a legegyszerűbb mindenki számára használható megoldást. Megtaláltuk, szabadalmaztattuk és most szeretnénk megosztani Veletek.

A következőkben levezetjük, hogyan jutottunk el  az Univerzális hűtőpolc-ig, mint megoldásig.

Alap információ:
A szénsavas italok gyártástechnológiája során magas nyomással széndioxidot (CO2-t) préselnek a folyadékba. A CO2 a vízzel (H2O) reagálva H2CO3-at azaz szénsavat hoz létre, de a kapcsolat igen sérülékeny, laza kapcsolat, mert az optimális feltételek viszonylag kis eltérése esetén a szénsav bomlásnak indul, azaz a széndioxid (bubi) felszabadul a levegőbe és vissza marad a víz vagy vizes cukros oldat (lötty).
Amíg a széndioxidddal dúsított állapot fenntartható, addig tart az elvárt üdítő hatás, viszont mikor már elszökött a széndioxid java része, élvezhetetlenné válik az ital.

Az első felbotás után a buborék szökését megakadályozni nem lehet, de a folyamatot lassítani igen. Hogyan?
A lassítás már elegendő ahhoz, hogy a 2 literes üdítőnk utója is élvezhető legyen!!


A következőkben azt szedjük össze, milyen külső tényezők befolyásolhatják a szénsav stabilitását és hogyan védekezhetünk ellenük, a szénsav és ezáltal az íz élmény  megőrzéséért.

Javasolt folytatás:

POBLÉMAKÖR MEGOLDÁSSAL